Over De Peleponesische oorlog : Strijd tussen Sparta en Athene door Piet Lamberts Van Assche

15 feb
Mol - Gemeentelijke Academie voor Woord en Muziek # 6160

De Peleponesische oorlog : Strijd tussen Sparta en Athene door Piet Lamberts Van Assche

De Peloponnesische oorlog: Sparta tegen Athene

Twee keer actueel! Met zijn lezing over de Peloponnesische oorlog tracht Piet Lamberts-Van Assche enig licht te werpen op de aanleiding tot oorlog tussen Oekraïne en Rusland. Tegelijk geeft hij met zijn lezing achtergrondinformatie bij het boek Alkibiades van Ilja Leonard Pfeijffer.

Waarover gaat het?

Tijdens de vijfde eeuw voor Christus maakte Athene onder Pericles een ongekende culturele en democratische bloei door. Ook de macht van Athene nam toe en volgens de historicus Thucydides was dit de aanleiding voor de drie decennia durende grote Peloponnesische oorlog tegen Sparta en haar bondgenoten (431-404 v. Chr.)

Vanuit het standpunt van de Grieken kon deze oorlog een ‘echte Eerste Wereldoorlog’ worden genoemd. Het was een oorlog zoals de Grieken er nog geen hadden gezien. Alle geloof in morele en culturele waarden, tradities en   instituties werd omvergeworpen. De oorlog was een brute oorlog; hij veroorzaakte een terugval van een hoogstaande naar een barbaarse cultuur, van een zojuist ontloken democratie naar een tirannieke oligarchie. De wreedheden tijdens de oorlog begaan waren ongekend, de slachtoffers ontelbaar.

Veel van wat tijdens deze strijd gebeurde is relevant voor de huidige tijd. We herkennen de relevantie van politieke en militaire strategieën, bondgenootschappen, leiderschap, heldendom, menselijke verhoudingen en cultuurverschillen.


De oorlog beheerste de hele jeugd van de filosoof Plato. De lotgevallen van de Atheense democratie waren de oorzaak van Plato’s afkeer voor die democratie. Ook het proces tegen Socrates wordt erdoor verklaard.

donderdag 15 februari 2024 van 20:00 uur tot 22:30 uur