Locatie van De Boerenkrijg in de Kempen door Stijn Geys en François Vangehuchten

Activiteiten

Davidsfonds Activiteiten
Ben je geïnteresseerd in taal, geschiedenis, kunst of erfgoed? Zoek op deze pagina naar een activiteit die jij interessant vindt. Wij kijken er alvast naar uit om je binnenkort te ontmoeten op één van onze activiteiten!
01 dec
Mol - 'T Getouw # 6157

De Boerenkrijg in de Kempen door Stijn Geys en François Vangehuchten

François Van Gehuchten gaat na waarom onze voorouders, voornamelijk boeren, plots krijgers werden. Daarbij zoomt hij ook in op de lokale gebeurtenissen.
De historiek van het Molse Boerenkrijgmonument van 1898 (Archiefdeskundige Stijn Geys)
Podiumzaal ’t Getouw
Wanneer op 4 september 1898 het Molse Boerenkrijgmonument plechtig wordt ingehuldigd, gaat daar een jarenlange voorbereiding aan vooraf. Door het feest-comité met enkele vooraanstaande Mollenaars maar vooral onder impuls van de katholieke drukker-uitgever Karel Raeymaekers worden moeite noch kosten gespaard om een indrukwekkend gedenkteken in brons ‘voor de eeuwigheid’ op te richten. De kunstenaar is de Oost-Vlaming Aloïs De Beule en de kostprijs bedraagt 12 000 Belgische frank, een enorm bedrag.Ook de pas opgerichte Davidsfondsafdeling Meerhout-Mol verleende zijn steun hieraan.
Benieuwd naar de achtergronden van dit monument? Stijn Geys zocht het uit en belicht de lokale uitgangspunten uit die periode.

vrijdag 1 december 2023 van 20:00 uur tot 22:30 uur

Mol - 'T Getouw

Molenhoekstraat 2
2400 MOL

Inschrijven

Sorry, de aanmeldperiode is voorbij.

Labels: Geschiedenis & ErfgoedLezing1 sessieNederlands | basisgebruiker A1/A2RolstoeltoegankelijkCultuurregio Kempen