Over De Boerenkrijg: geschiedenis van een kwijnende herinnering

12 okt
Mol - 'T Getouw # 5502

De Boerenkrijg: geschiedenis van een kwijnende herinnering

Voordracht door prof. dr. Hans Cools in de Raadzaal

donderdag 12 oktober 2023 om 20:00 uur

De Franse revolutionairen die in 1794 onze streken veroverden deden dat onder het mom van mooie idealen. Toch maakten zij zich daar niet populair mee. In de herfst van 1798, dus 225 jaar geleden, kwam het zelfs tot een heuse opstand tegen hun gezag. Die revolte staat bekend als de Boerenkrijg. De toenmalige machthebbers drukten haar met harde hand de kop in. Dergelijke opstanden kwamen in deze jaren vaker voor, zowel in Frankrijk zelf als in gebieden die door de Fransen waren bezet.

In het tegenwoordige Vlaanderen is deze opstand lange tijd in de publieke herinnering blijven  voortleven en dat vooral dankzij de populaire gelijknamige roman van Hendrik Conscience uit 1853. Mede door toedoen van de toenemende ontkerkelijking leek daar de jongste decennia een einde aan te komen. Maar in de ‘Canon van Vlaanderen’ die in mei j.l. werd voorgesteld duikt hij, ietwat onverwachts, alsnog op.

Tijdens deze lezing geeft Hans Cools eerst een beknopt feitenrelaas van de Boerenkrijg en dat tegen de achtergrond van Franse expansie in het revolutietijdvak. Vervolgens belicht hij de plaats van de Boerenkrijg in het collectief geheugen als een episode die bijdroeg tot de Vlaamse emancipatie.

Professor Hans Cools (°1969) behaalde in 2000 een doctoraat in de geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Sinds 2006 is hij verbonden aan de KU Leuven en. In zijn onderzoek en onderwijs legt hij zich toe op vroegmoderne poltieke en sociale geschiedenis, in het bijzonder die van de Lage Landen, Frankrijk en Italië en op historische cultuur in de Lage Landen tijdens de negentiende en de twintigste eeuw.

Prijzen

Ticket Prijs
Davidsfondsleden en leden van de Kamer van Heemkunde van Mol € 5,00
Niet-ledentarief € 10,00

Inschrijven kan via mol.davidsfonds@gmail.com